Bushistorie: Preben Louw Pedersen – manden der satte bussens hjul ud i hjørnerne

Ingeniøren og busudvikleren Preben Louw Pedersen (1935-2000) var en personlighed ud over det sædvanlige – en mand som gavmildt spredte inspiration til alle sider. Han har nu fået sit minde i form af velillustreret biografi fra forlaget J-bog.

Rigtig mange har stiftet bekendtskab med de små servicebusser med lav indstigningshøjde, der kørte mange steder i Danmark fra begyndelsen af 1990’erne og frem. Og det var netop Preben Louw Pedersen, der stod bag udviklingen af servicebusserne.

I hele sin karriere arbejdede Preben Louw Pedersen med transportmidler, fra 1975 udelukkende med busser. Han er kendt som indehaveren af karrosserivirksomheden Alubus, stiftet i 1979 og konkurs i 1982. Efter kort tid kom Preben Louw Pedersen i 1983 til DAB i Silkeborg. Her kom han på sin rette hylde, idet han fik lov til at stå for flere udviklingsprojekter, deriblandt forsøgsbussen DAB Travolator og dens lillebror, servicebussen.

Desværre blev Preben Louw Pedersen ramt af sygdom i 1987 Han døde i 2000.

Preben Louw Pedersens kongstanke var at bygge et selvbærende buskarosseri – som et fly. Han forfulgte idéen med stor konsekvens. Mange tunge komponenter kunne spares væk, og bussens øvrige komponenter kunne placeres mere frit. Han satte f.eks. bussens hjul ud i hjørnerne for at få et lavt gulv i hele passagerkabinen. DAB Travolator og de første servicebusser blev f.eks. drevet af hjulmotorer af væske under højt tryk. Disse busser havde hverken differentiale eller gearkasse – vigtige forløbere for nutidens elbusser.

Bogen er skrevet af bus-, tog- og flyentusiasten Rolf Brems.

Rolf Brems: Lavt gulv – høj service – historien om Preben Louw Pedersen
Forlaget J-bog, 2021, 68 sider med mere end 70 illustrationer. Pris 195 kr. Købes i boghandlen eller på www.j-bog.dk.

Af: Mikael Hansen, Imagita

Facebooktwitterlinkedinmail