BRT – en bedre tur fra start til slut

Cirka 30 pct. af tiden i en kollektiv rejse bruges på at komme til og fra den kollektive transport (stationen eller stoppestedet). Hvordan forbedrer vi de 30 pct. af turen og får en bedre tur fra start til slut? RA’s Støttefond og Trafikdage 2023 har hædret et flot stykke arbejde, der besvarer dette højaktuelle spørgsmål.

RA’s Støttefond og Trafikdage har indstiftet prisen Bedst indslag om kollektiv trafik. Prisen blev uddelt første gang på Trafikdage i Aalborg den 22. august 2023.

Prisen gik til artiklen Hvilke tilstødende investeringer til BRT-projekter vægter passagererne højest?, der er resultatet af samarbejdet mellem Movia, EY og Urban Creators. Her identificeres det hvilke investeringer som kommuner, regioner og andre interessenter kan foretage i det stationsnære område, som kan give et større passagergrundlag. Det kan f.eks. være investering i bedre cykelparkering, oplyste gangveje, servicefunktioner rundt om stationen eller information og wayfinding.

Prismodtagerne var Morten Eltved (Trafikselskabet Movia), Kristian Kolstrup (EY Economics), Lotte Ockert (EY Economics) og Maria Wass-Danielsen (Urban Creators), der tidligere på dagen havde haft lejlighed til at præsentere resultaterne for et engageret publikum på transportkonferencen Trafikdage 2023 i Aalborg.

Bedømmelseskomitéen beskriver arbejdet som “…et fagligt og metodisk stærk artikel om et aktuelt og relevant bus-relateret emne i form af BRT. Artiklen beskæftiger sig med et aktuelt emne, der kan være med til at løfte nytten af BRT-investeringerne i Aalborg, som kommende BRT-projekter rundt om i landet.

Aalborg Kommune og NT åbner i september PlusBus – den første danske BRT-linje, hvor der også er lagt stor vægt på indretningen af stationerne og deres omgivelser (Kilde: Aalborg Kommune)

Baggrunden for arbejdet er således, at Movia arbejder på en række BRT-projekter både i Hovedstadsområdet (200S og 400S) og BRT-lignende koncepter i større sjællandske byer samtidig med, at den nye viden også kan bruges i Aalborg, der om en måned tager sin PlusBus i brug. Også Aarhus Kommune gør sig aktuelle overvejelser om at investere i og styrke byens trafik og sammenhæng med BRT-linjer.

Med prisen følger et hæderslegat på 7.500 DKK fra RA’s Støttefond.

Mere om projektet: Hvilke tilstødende investeringer til BRT-projekter vægter passagererne højest?

Facebooktwitterlinkedinmail